Merhabalar!
Çok severek anime izleyen bir insan olduğum için, anime izlemeye ilk başladığım zamanları anımsadım ve neredeyse “Yahu ben ne izliyorum bunlar ne diyor?” dediğim çok fazla an oldu. Çizimler veya işlenen konudan dolayı değildi bu tepkilerim, tamamen Japon diline olan yabancılığım, kültürlerine dair az şey biliyor oluşumdan kaynaklı bir olaydı.
O yüzden, sizler için biraz da animelerde sıklıkla kullanılan eklerin, kelimelerin ne olduğunu açıklayayım. Tabii bunlardan önce Anime ve Manga Türleri yazısından, seveceğiniz anime ve manga türlerine bakabilirsiniz.
Pekala, başlamadan önce sizlere animeden bahsedeyim. Anime, Japon yapımı çizgi film ve çizgi dizilere verilen genel addır. Manga ise, Japonya’dan çıkan çizgi romanların genel adıdır.
Animelerde, isim sonuna gelen ekler:
San: Bay, bey, bey efendi, bayan, hanım, hanımefendi vb. gibi anlamlarda kullanılan bir saygı ekidir.
Natsu-san, Lucy-san gibi kullanımları olur. Sıklıkla duyarsınız çünkü çok nadir bir şekilde bu ekleri kullanmadan isimleri söylerler.
Chan: Konuştuğu kişiyi sevdiğini, onu sevimli bulduğunu belirtirken kullanılır. Kızlara seslenirken kullanılır. Erkeklerde pek tercih edilmez.
Mira-chan, Winry-chan, Er-chan gibi kullanılır.
Chin / Chwan / Swan: Yalakalık yaparak “San” veya “Chan” kullanımı.
Ben bunlara çok denk gelmedim, genellikle san, chan, kun, sama tarzı kullanımları duydum. Bir de abla, abi anlamına gelenler var nee-san (abla), nii-san (abi) gibi kullanılır.
Mesela, Mira-nee ya da Elf-nii tarzında kullanımına denk gelebilirsiniz.
Kun: Üst düzey statü sahibi kişiler, astlarına seslenirken kullanır. Ayrıca erkek çocuklar genç erkeklerden bahsederken ya da erkek arkadaşlar arasında kullanılır.
Natsu-kun, Laxus-kun, Gajeel-kun gibi tarzlarda kullanılır.
Sama: San ekinden daha belirgin bir saygı ekidir. Sayın, saygıdeğer anlamına gelir.
Gray-sama, Natsu-sama tarzında isme eklenir.
Senpai: Kıdemli olana söylenir. Ama bu kişi öğretmenin veya patronun değildir. O kişiyle aynı düzeydesindir ama o senden daha deneyimlidir. Böyle durumlarda senpai eki gelir.
Mesela, aynı lisedesiniz ve sen birinci sınıf öğrencisisin üst sınıfından birisine seslenmek istediğinde, “Senpai” diyerek seslenebilirsin.
Sensei / Shishō : Öğretmen, hoca, profesör, usta, avukat, uzman, sahip vb. kişilere seslenirken söylenir.
Mesela, Koro-sensei…
İlk örneklerde kullandığım karakterler (Natsu, Lucy, Laxus, Gray, Mira, Erza [Er-chan dediğim], Elf, Gajeel) Fairy Tail animesinden. Winry ise Fullmetal Alchemist: Brotherhood animesinden. En son sensei için örnek verdiğim karakter (Koro) ise Assassination Classroom animesinden.
Ek Bilgiler:
Chibi: Özel bir çizim tarzıdır. Genellikle kız karakterin kısa boylu, şirin bir çizim şeklidir. Bu tür karakterler beraberinde çocuksu bir ses ile seslendirilerek kendilerini tamamlarlar.
Filler: Esas kaynak olan, manga veya romandan ayrı işlenen doldurma bölümler. Hikayeye katkısı yoktur. Geçiş bölümüdür, izlenmeden atlanabilir.
OVA: Televizyonda yayınlanmayan, fanların isteği doğrultusunda yapılan filler hikayeler. İzlenmesi şart değildir. Sadece stüdyoların televizyonda yayınlanmadığı için hem animasyon hem de hikaye bakımından daha özgür olduğu animelerdir. Ek bölüm ya da özel bölüm olarak bakılabilir.
Oniichan/Aniki: Ağabeyciğim/Ağabey, çoğu fansub bu kelimeleri genelde çevirmiyor. O yüzden şimdiden bilmekte fayda var. >.<
Cosplay/Cosplayer: Cosplay, bir karakteri baz alarak onun tarzında ve stilinde giyinerek ve makyajla yüzünü ona benzetme sanatıdır ya da mesleğidir. Cosplayer ise bu işlemi yapan kişidir. Yani karakterin kılığına giren kişi.
Otaku: Otaku olmak ülkemizde “çok anime izleyen, animeler konusunda uzman kişi” olarak bilinir fakat bu yanlış bir bilgi. Japonya’da otaku olmak bir hastalıktır. Kendini eve kapatıp tüm gününü oyun, dizi, film ve animelere bağlayan, dış dünyadan kendini koparan asosyal kişilere denir.
Çalışkan Japon milleti için otakular bir dalga konusudur.
Şimdilik bu kadar, ekleyecek daha fazla bir şey bulduğumda, bunun için yeni bir yazı yayımlamış olurum. Kendinize iyi bakın. Ayrıca, hazır anime sözlüğünden birkaç bilgi edinmişken ve yukarıda da belirttiğim gibi Anime ve Manga Türleri sayfasını ziyaret ettiyseniz, aşağıya bırakacağım linklere de tıklayabilirsiniz. O güzelim linklerde sizin için anime önerileri olacak!
Bu sayfada çok fazla manga önerisinde bulunmadığım için yakında severek okuduğum mangalar hakkında da bir yazı yayınlamayı planlıyorum. Sitemizi takipte kalın!
Yeni Başlayanlara Anime Önerileri 1
Yeni Başlayanlara Anime Önerileri 2
Yeni Başlayanlara Anime Önerileri 3
Netflix’ten İzleyebileceğini Animeler #1 – Netflix Önerileri #1
Türkçe manga okuhttp://mangakoleji.com/
Türkçe manga oku http://mangakoleji.com/